Body

Zelfzorg omtrent de rubriek body heeft betrekking op een heel breed gamma van mogelijkheden. Vanuit een integraal perspectief onderscheiden we een fysiek , een subtiel en een causaal lichaam. We kunnen deze lichamen apart trainen of overlappend, afhankelijk van de techniek die je kiest.
Het fysieke lichaam is het lichaam dat aanwezig is in de wakkere staat. Men benoemt de energie van dit lichaam vaak als grofstoffelijk. Het subtiele lichaam is het lichaam aanwezig in de droomstaat. Het subtiele domein kan je opdelen in verschillende subcategoriën. Verschillende tradities gaan deze ook anders benoemen waardoor het een verwarrende boel kan lijken. Enkele voorbeelden van subcategorieën zouden kunnen zijn: het etherische lichaam, het astrale lichaam, het energetische lichaam, het archetypische domein, de individuele schaduw, de collectieve schaduw... Deze domeinen maken allemaal nog deel uit van de wereld van de vorm. We benoemen al deze domeinen samen als subtiel. Het causale lichaam of de ziel, is het lichaam dat aanwezig is in de diepe droomloze staat. Men benoemt deze energie vaak als causaal. Het is de thuis van de getuige. En de getuige kan niet gezien worden. Vandaar dat het ook geen deel meer uitmaakt van de wereld van de vorm.


Mijn favorietenEen opsomming van al mijn favoriete oefeningen met betrekking tot alle verschillende lichamen. Sommige zijn kleine korte technieken, anderen zijn meer uitgebreid. Sommige zaken zullen instant lukken, anderen vragen oefening. Kies er maar uit wat je leuk vind of wat je intrigeert. Ik wens je veel ontdekkingsplezier toe!


Mijn favorieten, specifieker geordend per lichaam
Een techniek kan op verschillende vlakken tegelijk werken. Hij kan een insteek hebben, een vertrekpunt en het effect kan doorsijpelen naar andere niveau's. Net zoals het rimpeleffect van een steen die je in water gooit. bv. als je koude therapie oefent en je neemt een koude douche, dan zou je kunnen zeggen dat dat iets zuiver fysieks is. Een koude douche is namelijk topfitness voor heel je cardio-vasculair stelsel. Maar als je nauwlettender gaat observeren zal je merken dat je je daarbovenop nadien voor uren verfrist voelt, mentaal scherp, energiek en gefocust. Die simpele koude douche rimpelt dus door naar het subtiele lichaam. Joepie! Alweer 2 vliegen in één klap getraind, op een super eenvoudige manier. Als je dan weer de ademhalingstechniek van Wim hof ter voorbereiding toepast kan dat zelfs doorrimpelen naar Causaal. Of stel dat je Vipassana beoefent, dan heeft dit een duidelijke focus op het causale lichaam. Maar deze oefening zal automatisch doorvloeien richting non-dualiteit, de Spirit module. En tegelijkertijd zal je je ook meer bewust worden van je subtiele sensaties, emoties, energieën, maw je Subtiele lichaam. Het effect kan dus doorsijpelen naar alle kanten.

De technieken zijn specifiek geordend, zodat je onmiddellijk ziet op welke lichamen het effect heeft. Zo kan je makkelijk een keuze maken, afhankelijk van welk lichaam je wil trainen.