Intermittent fastingWat?Over voeding valt heel wat te zeggen. Tijdens mijn verpleegkunde jaren leerde ik over de voedingsdriehoek en hoe we 3 x per dag moesten eten. De juiste verhouding van KH, Eiw, vetten, vit, mineralen enz. Mijn moeder voedde mij op met een makrobiotische en ayurvedische visie. Later experimenteerde ik met vegetarisme en veganisme. Om nog maar te zwijgen van de onnoemelijk uitgebreide waaier van diëten die je kan volgen. Op een gegeven moment was ik al dat dogma helemaal beu. Ik ben gewoon mijn gevoel beginnen volgen en intuïtief intermittent beginnen vasten, zonder dat ik wist dat dat bestond. Ik eet nu waar ik zin in heb. Omdat ik geleerd heb dat dogma en ideëen bijna nog schadelijker zijn voor mijn gezondheid dan wat ik feitelijk eet.


Intermittent vasten wil zeggen dat je de periode dat je niet eet, verlengt. Ik ben dit intuïtief beginnen doen omdat het gewoon goed aanvoelt. 's avonds eet ik mijn laatste maaltijd van de dag. 's Morgens eet ik niet en s' middags eet ik mijn ontbijt. Ik eet dus in theorie enkel 's middags en 's avonds en dan 16u niets. Het zou nog beter zijn mocht ik ipv het ochtenmoment over te slaan, het avondmoment overslaan. Maar momenteel past dit niet in mijn gezinsleven.


Intermittent vasten blijkt ook gezond te zijn. Joepie! :-) Men spreekt van minder kans op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, verhoogde bloedsuikers, inflammatie en triglyceriden. Je zou er ook van afvallen. Dat is bij mij niet het geval. Maar ik zie ook wel dat dat komt omdat er nog werk is aan het aspect gezonde voeding in mijn leven. Laten we zeggen dat ik niet erg dogmatisch eet. Ik eet al bijna 2 jaar zo en het voelt heel goed voor mij. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt bij wat je eet. Idealiter is dit gezonde voeding met tevens respect voor dieren, het milieu en het klimaat.


Ik voelde al jaren een gevecht rond het thema voeding. Ik voelde me namelijk vaak aangetrokken door ongezonde voeding.
Mijn vraag was steeds: Als ik de keuze heb tussen "Gezonde dingen eten tegen mijn goesting of ongezond dingen eten met mijn goesting" Wat moet ik dan kiezen? Mijn leerkracht shiatsu beaamde het laatste. Ik gaf haar volledig gelijk. Niet dat gezonde dingen niet belangrijk zijn maar tegen je goesting eten is gewoon nog schadelijker, dat was wat ik merkte. Nu tracht ik gezond te eten maar bovenal let ik er steeds op dat het MET mijn goesting is.


  • slide
  • slide
  • slide
Smakelijk!