All things return to one; where does this one return to?


Over Zen

Zazen is een non-duale praktijk die straalt in zijn eenvoud, soberheid en typische Japanse orde en discipline. Een perfecte balans tussen Yin en Yang. Zen is doordrongen van een paradox. Relatief gezien kan je stellen dat het doel van zazen niets minder is dan spiritueel ontwaken. Het erkennen van je eigen Buddha-natuur of je ware Zelf. Absoluut gezien is er nooit een doel te bereiken omdat alles al perfect is zoals het is.

“Buddhist practice is, in a word, getting to the bottom of who and what we are. Actually penetrating, seeing through, what we call self. Not thinking, feeling, or having profound ideas about it, but actually getting to the bottom of it.” Jeff Shore, ‘Being Without Self’.Het vraagstuk van identiteit is direct gelinkt aan het vraagstuk van leven en dood en alle menselijk lijden. Lijden ontstaat door een hechting aan, of juist wegvluchten van, dat wat je kan observeren. Door het beoefenen van zazen ontstaat automatisch een beweging van jezelf naar je Zelf met als gevolg het loskomen van menselijk lijden en het herkennen van je ware natuur.

Wekelijkse zen meditatie

Programma vrijdagavond:

19u45-19u55 aankomst
20u -20u40 zazen (optionele begeleidde meditatie)
20u40-20u50 kinhin
20u50-21u30 zazen + (optionele teisho)
21u30 3X4 vows
21u30-21u45 thee , even napraten

Programma zaterdagavond:

19u45-19u55 aankomst
20u -20u25 zazen (begeleidde meditatie)
20u25-20u30 kinhin
20u30-20u55 zazen + (optionele begeleidde meditatie)
20u55-21u00 kinhin
21u00-21u25 zazen
21u25 3X4 vows
21u30-21u45 thee , even napratenData vrijdagavonden 2021:
17/9, 24/9, 1/10, 8/10, 15/10, 22/10, 29/10, 12/11, 19/11, 3/12, 10/12

Data zaterdagavonden 2021-2022:
27/11, 18/12, 29/1, 19/2, 26/3, 21/5 en 11/6


Zowel vrijdagen als zaterdagen is er geen ervaring vereist, enkel oprechte curiositeit! De zaterdagen zijn er voor mensen die liever eerst eens oefenen met wat kortere periodes. Maar je bent van harte welkom om ook gewoon vrijdag mee tekomen oefenen.

meditatie begeleiding voor groepen


Er zijn veel verschillende soorten meditatie. Elke meditatie heeft een andere focus. Wat ik graag centraal plaats in de meditatiebegeleiding voor groepen is de vaardigheid om mindful aanwezig te zijn, los van gelijk welke traditie. Deze skill is geen monopolie van de hedentendage populaire mindfulness beweging. De mindfulness beweging heeft deze skill voor het grootste deel ontleend uit het Zen-boeddhisme. Mindful aanwezig zijn is een kernvaardigheid die je cultiveert in verschillende soorten meditaties zoals Vipassana, Zen, mindfulness,... Deze skill heeft niets dogmatisch of esotherisch. Integendeel, het gaat er net om het leven te ervaren zoals het zich voordoet, van moment tot moment. Het ten volle aanwezig zijn. Niet weglopen van... Niet vechten tegen... Maar net het erkennen van het leven zoals het is, zoals het zich aandient. Dat is een kunst die bij de meeste mensen weinig aandacht krijgt en doorgaans veel training vraagt. Mindfulness legt fel de nadruk op de gezondheiddsvoordelen die deze skill opleveren. Gaande van rust in je hoofd, afname van stress, toename van focus en concentratie, tot acceptatie van het leven zoals het is, toename van gevoel van geluk… Vipassana zal meer nadruk leggen op het ontwikkelen van getuigebewustzijn. En Zen legt meer focus op het doorzien van het vraagstuk van identiteit, het spiritueel ontwakingsproces.
In mijn ervaring zijn al deze accenten zeer waardevol en toch behoorlijk verschillend.Ik begeleid groepen niet alleen vanuit mijn jarenlange ervaring met Zen maar tevens vanuit mijn ervaring met meditaties van verschillende andere tradities. Mocht je interesse hebben om een groep te laten begeleiden, neem dan gerust contact met me op, dan kunnen we de begeleiding afstemmen op jouw vraag en op de nood van de groep.

recensies meditatiebegeleiding

Met veel enthousiasme heb ik deelgenomen aan deze cursus. De meditaties bezorgde me steeds de innerlijke rust die ik zoek en nodig heb om op een aangename manier verder te kunnen in het dagdagelijkse. Love, peace, zen. Succes ermee en tot in een volgende sessie! -Lies-


Ik kwam helemaal tot rust hier, m.a.w. je bent een uitstekende begeleider. Je bent authentiek en tegelijk respectvol. Je creëert ruimte en rust. -Monique-


Je sterktes? * Je rust! * Je brengt een mooi evenwicht tussen de mensen hun verhaal laten doen en het kaderen van dat verhaal om terug te gaan naar de cursus. * Je maakte ons alert dat we ons leven zelf in handen hebben. -Anoniem-


Boeiende lessen, de meditaties & je kalmte... ze mogen langer duren voor mij. Een tip? Blijf zo verder doen! -Anoniem-