Welk kernaspect wil je graag oefenen?Integrale zelfzorgEen weg naar meer heelheid en totale vrijheid!


Welkom!
Niets moet, alles mag!

Waarom dit model?

  • slide
  • slide

In een integrale visie onderscheidt men een aantal belangrijke processen. Men noemt deze: “waking up, growing up, cleaning up, showing up en opening up. “Growing up” gaat over de evolutie doorheen de verschillende stadia van bewustzijn, lopende van archaïsch tot super-integraal. “Waking up” heeft meer betrekking op het vertrouwd geraken met verschillende staten van bewustzijn, lopende van grofstoffelijk tot non-duaal. Cleaning-up heeft als bedoeling je bewust te maken van je onbewuste processen, je blinde vlekken. "Showing up" heeft te maken met het erkennen van verschillende perspectieven op de wereld bekeken door de bril van de 4 kwadranten. En tenslotte "opening up" geeft je weer nieuwe perspectieven vanuit de bril van typologie van mensen. Het gaat dus allemaal om perspectieven. Het includeren van zoveel mogelijk perspectieven. Elke nieuw perspectief waarmee je vertrouwd raakt, trekt je uit je eigen perspectief en geeft je een frisse, nieuwe blik op jezelf en de wereld.


Wij zijn als mens een holistisch geheel. Alles heeft een invloed op alles. En toch hebben technieken hun specifieke invalshoek, hun focus, hun grenzen. Het is handig om te weten welk domein je eigenlijk aan het oefenen bent met een bepaalde techniek en welk niet. Het integraal model geeft je inzicht in waar je mee bezig bent. Het helpt je je blinde vlekken op te sporen. Het maakt je bewust van wat je misschien helemaal geen aandacht geeft. Wat ook helemaal OK is, zolang je je er maar van bewust bent dat je dat aspect over het hoofd ziet.

Het beoefenen van deze 4 kernaspecten impliceert een crosstraining op de belangrijkste fronten, waardoor de groei maximaal belooft te zijn. Je zal meer perspectieven integreren in je bewustzijn, je zal een vrijer, heler en completer mens worden. Is dat niet waar we voor willen tekenen?


Waarom deze 4 kernaspecten?


Uit onderzoek is gebleken dat een aantal facetten van ons menszijn een immense impact hebben op ons integraal welzijn. We hebben het over: lichaam, geest, ziel/Geest, shaduw, ethiek, seks, werk, emoties en relaties. De meest essentiële zijn de eerste 4. In de rubriek integrale zelfzorg, geef ik een aantal praktische voorbeelden uit mijn eigen ervaring hoe ik zelf aan de slag ga met deze facetten of kernaspecten van zelfzorg. Er is een onnoemelijk diverse lijst van oefeningen, technieken of disciplines die je zou kunnen beoefenen om elk van deze kernaspecten te trainen. Ik laat er hier enkele aan bod komen waar ik zelf een heel positieve ervaring mee heb. Ik hoop dat ik je hiermee kan inspireren mocht je dat kunnen gebruiken.  • slideUit studie is gebleken dat mensen die een crosstraining van de 4 kernaspecten (body, mind, soul/spirit and shadow) opnemen, het snelst groeien en evolueren doorheen de stadia van bewustzijn. Wat je doet, binnen deze categorieën stem je af op je eigen voorkeur, tijdsbesteding en zin.

Hoe gebruiken?

Misschien wil je je fysiek lichaam wat meer aandacht geven? Top! Dan ga je naar het domein: "Body," iets specifieker "gross body." En doe jij nu graag aan gewichtheffen, zwemmen, lopen, fitness, yoga, muurklimmen, fietsen of inline skaten? Om het even welke lichaamsbeweging is prima! Ga je bv. liever met gezonde voeding aan de slag? Ook goed! Doe je eens graag een zuiveringskuur voor je lichaam? Super! We erkennen simpelweg dat we een fysiek lichaam hebben en we doen iets, of meerdere dingen, om dit te onderhouden of te trainen. Het kan ook zijn dat jouw keuze 2 of 3 vliegen in 1 klap meeneemt. Denk bv. aan yoga oefeningen. Deze zullen een fysiek effect, een mentaal effect, een energetisch effect hebben en tegelijkertijd je voeling geven met zoiets als “je ziel.” Daarbinnen zijn er uiteraard veel verschillen. Zo is Kundalini yoga niet hetzelfde als Dru-yoga, Hata-yoga, Yin -yoga, Vinyasa yoga of Do-in yoga enz. Dus wees je bewust van wat je kiest en op welke domeinen dit effect heeft.Tip: Bezorg jezelf geen integrale hernia door dit allemaal te willen beoefen. Pik er gewoon iets uit waar je enthousiasme voor voelt en laat alle gevoel van "moeten" achterwege!