Essentiële peilers van integrale zelfzorg

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal facetten van ons menszijn een immense impact hebben op ons welzijn. We hebben het over: lichaam, geest, ziel/Geest, shaduw, ethiek, seks, werk, emoties en relaties. De meest essentiële, zijn de eerste 4. Het is aangewezen al deze facetten te erkennen en te eren in hun bestaan. Als je een van deze facetten niet opneemt in je dagelijkse oefening, dan ben je daar uiteraard vrij in maar dan is het goed dat je je bewust bent dat er een belangrijk deel van je menszijn geen aandacht krijgt en niet geoefend wordt. Dat kan gevolgen hebben in je dagelijks leven.Integrale visie gaat ervan uit dat het goed is al deze verschillende aspecten te erkennen, een plaats te geven en op een of andere manier te trainen. Uit studie is gebleken dat mensen die een crosstraining van deze facetten opnemen, het snelst groeien. Vooral de eerste 4 zijn uitermate bepalend voor je persoonlijke evolutie. Wat je doet, binnen deze categorieën stem je af op je eigen voorkeur.

  • slide

Neem bv. "BODY" Doe jij graag aan gewichtheffen of zwemmen, lopen of fitness, yoga of muurklimmen, fietsen of inline skaten? Gelijk wat van lichaamsbeweging,… alles is prima! Ga je bv. liever met gezonde voeding aan de slag? Ook goed! Zolang dat je beseft dat je een lichaam hebt, en dat je iets (of meerder dingen) doet om dit te onderhouden. Het kan ook zijn dat jouw keuze 2 of 3 vliegen in 1 klap meeneemt. Denk bv. Aan yoga, dit zal een fysiek effect hebben, een mentaal effect hebben en tegelijkertijd je voeling geven met zoiets als “je ziel” Daarbinnen zijn er uiteraard veel verschillen. Kundalini yoga is niet hetzelfde als Dru-yoga, Hata-yoga of Do-in yoga enz. Dus wees je bewust van wat je kiest en op welke domeinen dit effect heeft.
In bijhorend schema zie je enkele suggesties die zinvol kunnen zijn per discipline. Kijk eens wat jij nog zou kunnen gebruiken in je leven en implementeer het, geef het prioriteit, Just do it en ervaar de positieve gevolgen in je leven!
En bovenal, hou het licht en veel plezier ermee!