Shadow

Misschien heb je het gevoel dat je tracht vooruit te komen in je leven maar het lijkt maar niet te lukken. Misschien lijk je je telkens tegen dezelfde steen te stoten? Misschien herval je telkens in dezelfde patronen? Misschien heb je het gevoel dat je vastzit? In deze gevallen is het goed eens op zoek te gaan naar je eigen shaduwzijde. Vaker dan je denkt, zit daar je antwoord.

  • slide
Carl Jung is diegene die het begrip "schaduw" aan de wereld presenteerde. Hij beschrijft schaduw als het negatieve, donker deel van de menselijke psyché dat zich bevindt in het persoonlijke stuk van het onbewuste. Integratie van de schaduw is enkel mogelijk door het erkennen en omarmen van deze duistere zijde. Dat is het omarmen van het stukje “evil” in jezelf. Jung beschrijft dat een dualiteit enkel kan bestaan als de 2 tegengestelde aanwezig zijn. M.a.w. er kan enkel “goed” zijn als er ook “kwaad” is. Of met andere woorden een mens is enkel in staat tot echte morele goedheid als hij ook zijn kwaadheid omarmd heefd.
Shaduw zijn dus de stukjes van ons, die we zelf niet kunnen zien. Deze stukjes vreten energie en manifesteren zich meestal als een projectie naar buiten toe. Als schaduw in het onbewuste blijft, zit je dus met een ernstig energielek. Het kan zijn dat je deze energie nodig hebt om te groeien, om te evolueren en dat het onmogelijk is voor jou om verder te groeien voordat je de schaduw geïntegreerd hebt.

Schaduwwerk gaat dus over het in contact komen met wat onbewust aanwezig is. Iedereen heeft schaduw. Deze is zichtbaar voor anderen, maar voor jou is het een blinde vlek. Schaduw ontstaat vaak doordat we iets meemaken wat op dat moment te traumatisch is om te verwerken. We drukken het dan weg in ons onderbewuste. Daar blijft het om aandacht vragen. Het wil gezien worden, doorleefd worden, geïntegreerd worden. Het is een kunst en vraagt training om op zoek te gaan naar je eigen schaduwzijden.
In de woorden van Wilber... Wat is schaduw en wat is het belang van schaduwwerk?