Wat?


  • slide
  • slideEen mantra is een herhaald geluid, woord, zin of een reeks van woorden die in meditatie of gebed worden gebruikt om de geest te kalmeren en te concentreren. Het is vaak afkomstig uit oude talen zoals Sanskriet en wordt gebruikt in verschillende spirituele praktijken zoals yoga, boeddhisme en hindoeïsme. Mantra's worden beschouwd als een krachtige manier om de geest te zuiveren en te versterken. Het doel van het herhalen van een mantra is om de geest te concentreren en af te stemmen op het goddelijke, zodat men innerlijke rust en vrede kan vinden.

Ik ervaar mantra's als tools. Een klank die me helpt om te reizen doorheen de staten van bewustzijn. De klank resoneert met je chakra's, dit heeft een voelbaar effect op je hele zijn. Je kan mantra's zelf zingen, luisteren naar mantra's of in gedachten reciteren, al dan niet met een mala (japa). Allemaal prima! Als je zoekt naar mantra's, ga je natuurlijk 1001 verschillende interpretaties en versies tegenkomen. Neem maar gewoon wat je aanspreekt.

Ik ben opgegroeid, luisterend naar mantra's en mantra's chantend in het weekend bij een guru. Ik heb hier lange tijd een weerstand tegen gehad omwille van het niet begrijpen waar ik mee bezig was, het dogmatische, het gevoel van "moeten." Een 15 tal jaar geleden deed ik een zenretraite in UK waar we in de zendo met de sangha collectief "ohm" chantte. Dat was de eerste keer dat ik een ander gevoel kreeg. Ik voelde de cellen in mijn lichaam trillen en resoneren als nooit tevoren. Sindsdien is mijn interesse terug gewekt. De weerstand is nu weg.

Op de volgende pagina's suggereer ik enkele van mijn favorieten uit verschillende tradities en dus in totaal verschillende stijlen.

Enkele favorieten

  • slide
Rudri path
Ganesh vandana
Purusha Suktam
Shanti path
Maha Mrityyunjaya

Enkele favorieten


De Gayatri mantra wordt vaak gereciteerd bij zonsopgang en zonsondergang, en wordt beschouwd als een manier om spirituele verlichting en innerlijke vrede te bereiken. Het wordt ook gebruikt als een vorm van aanbidding en devotie aan de godin Gayatri.


ॐ भूर्भुवः स्वः
तत्सवितुर्वरेण्यं
भर्गो देवस्य धीमहि
धियो यो नः प्रचोदयात् ॥


Om Bhur Bhuvaḥ Swaḥ
Tat-savitur Vareñyaṃ
Bhargo Devasya Dhīmahi
Dhiyo Yo Nah Pracodayāt


Door alle lagen van ervaring heen is‘Dat’
de ware aard
die het bestaan verlicht,
het allerhoogste
Moge alle wezens
door subtiele en meditatieve intelligentie
de verheven schittering van
verlicht bewustzijn gewaarworden.

Enkele favorieten
  • slide