Een beetje achtergrond

Psychedelica zijn reeds duizenden jaren gekend en gebruikt door de mensheid. Rond de jaren ‘60 werd er stevig mee geëxperimenteerd door de hippie beweging. Plots werd een wereldwijd verbod ingelast op het gebruik van deze middelen waardoor het onderzoek naar de mogelijke positieve effecten van deze drugs in de doofpot werd gestoken. De laatste jaren is dit onderzoek terug opgestart en komen er meer en meer positieve en veelbelovende berichten over de gunstige mogelijkheden van gericht gebruik van deze middelen. Psychedelica zijn bewustzijnsverruimende middelen. Ze onderscheiden zich daardoor van de klassieke recreationele drugs, dewelke vaak verdoven. LSD, psilocybine, DMT, ayahuasca,… zijn stoffen die blijken onschatbare therapeutische werking hebben. Ze brengen mensen in “alternatieve staten van zijn.”

Meestal interpreteren mensen deze staten van "zijn" als bijproducten van de eigen geestelijke toestand. Maw, alles wat jij meedraagt in je onderbewuste kan naar de oppervlakte komen en duidelijk worden. Je filter valt weg. Mensen kunnen visioenen krijgen van andere dimensies. Of ze doorwerken soms pijnlijke episodes uit hun leven waarna mentale, emotionele, psychologische en existentiële heling kan ontstaan. Dit kan zover gaan dat je hele EGO lijkt te verdwijnen en je één wordt met alles. (zie verschillende -triplevels-)

Volgens de wetenschap wordt de ervaring van deze staten in het brein geprodcueerd doordat bepaalde gebieden die normaal niet communiceren met elkaar, plots met elkaar in contact komen. (Zie grafiek volgende pagina) Men ziet dit louter als een gevolg van chemische interacties.
Opmerkelijk is dat mensen die langdurig spirituele technieken beoefenen, gelijkaardige staten van "zijn" rapporteren, zonder de inname van psychedelica. Mediteerders interpreteren dit vaker als een reis door de, in de tradities gekende, spirituele domeinen: subtiel, causaal en non-duaal. (zie volgende pagina)
Wat is hier gaande?
Het hele verhaal wordt zinnig, als we er een integrale visie op loslaten. De wetenschap kijkt vanuit het quadrant van "upper right." (zie volgende pagina) Ze zien daarbij het quadrant "upper left" totaal over het hoofd. Mediteerders kijken vanuit het quadrant "upper left" en zien "upper right" over het hoofd. De 2 verschillende verhalen, dat van de wetenschap en dat van de mediteerders zijn beiden valide en dus simpelweg 2 verschillende perspectieven op hetzelfde.

Ditalles maakt deze natuurlijke producten bijzonder interessant voor mensen die graag werken aan mentale, emotionele of energetische problemen die diep verborgen zitten in hun onderbewuste. Maar ook voor mensen die aan de slag zijn met een existentiële zoektocht. Mensen die op zoek zijn naar wie ze echt, in wezen, zijn. Maw mensen die met spiritualiteit bezig zijn.

Momenteel is triptherapie met psilocybine houdende truffels legaal in Nederland. Zij zijn hierin een voorloper. Het mag duidelijk zijn dat deze middelen met kennis van zaken en zorg moeten toegediend worden om een maximaal gunstig effect te bereiken. En dat is exact wat men momenteel doet in Nederland.

  • slide
  • slide
  • slide

de 4 quadranten, de invloed van psilocybine op ons brein, verschillende staten van bewustzijn benoemd door verschillende tradities


Info ivm psychedelische tripsMocht je overwegen om een psychedelische reis te maken, dan raad ik aan om dit te laten begeleiden door mensen met kennis van zaken. Ik kan ten sterkste -Marcel- aanraden van -triptherapie- . Ik deed zelf mijn eerste 3 trips bij hem, keer op keer prachtige en uiterst waardevolle ervaringen.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
Om een idee te geven van de subjectieve ervaring van een psychedelische trip, zal ik enkele fragmenten uit mijn dagboek delen:

Een ervaring

  • slide

De eerste 5 minuten voelden alsof ik in fast forward en high speed en door de ervaring van een intense meditatieretraite van 6 dagen vloog. Zintuigelijke belevingen wordt intenser, hyperfocus, naar binnengekeerdheid. Ik had snel door dat dit het begin was van "a trip into the unknown" Eén van de eerste dingen die me opviel was het wegvallen van "angst." Angst was onmiddellijk doorprikt als een mentaal construct gecreëerd door mijn EGO. Er was vertrouwen, nieuwsgierigheid en euforie. Ik staar naar een kunstwerk, ik kan het op 100 manieren interpreteren, het wordt 3D. Kleuren zijn intens, fluo, muziek wordt een 3D symfonie, golvend. Alles beweegt, ademt. Ik lach me een kriek. (blijkbaar 6 uur aan een stuk, aldus Marcel)
Marcel geeft me de keuze om dieper te gaan door me een 2de tas psilocybine houdende thee aan te bieden. Volledig vrijblijvend uiteraard. Ik kies met plezier om dieper te gaan. De intensiteit neemt toe. Tijd is allang een concept dat niet te vatten is. Alles is “nu” en een dansende pracht van kleuren, vormen. Er is geen binnen en buitenkant meer aan mezelf. Er is gewoon “ademen.” Ik ervaar tegenstrijdige emoties tegelijkertijd. Mijn handen worden transparant, 4K resolutie zicht. De groeven van mijn huid zijn stromende rivieren, de haartjes op mijn hand dansen en zijn omgeven door een zichtbaar energieveld, een transparante gloed, gevuld met kleuren. Mijn handen zijn semi-opaak en ik zie mijn botstructuur door mijn hand. Ik zie het proces van veroudering en verjonging. Het lijkt een dood en wedergeboorte, opnieuw en opnieuw. Zonder enige angst. Gewoon een ontzag voor de dans van de manifestatie. Sommige stukken was ik volledig weg. Geen enkele notie meer van het hebben van een lichaam. Gewoon stralende pracht langs alle kanten. Soms wordt ik me weer iets bewuster en neem ik van de gelegenheid gebruik om mij de vraag te stelllen: “Wie of wat is er zich bewust van dit hele festival van indrukken? En dan is er weer gewoon “nu” in al zijn glorie. Alex Grey zijn kunstwerken worden ineens begrijpelijk. Het plafond lijkt te openen. Niets lijkt zinnig, niets is logisch. Er is niets te begrijpen. Gewoon genieten van de onbegrijpelijke schoonheid van de dans, de symfonie, de kosmische grap. En lachen maar.

Een ervaring

  • slide

Mijn doelstelling was heel duidelijk en afgelijnd voor deze sessie. Ego death! Ik wou mijn identiteit tijdelijk oplossen om te doorleven wat er overschiet zonder Ego. Ik heb het gevoel dat dit niet gelukt is. En dat ik het nog maar eens zal moeten proberen. Dat neemt niet weg dat ik de ervaring wederom als uiterst waardevol ervaren heb. Het was heel anders dan de vorige keer. Het was fysiek heel zwaar en het voelde aan als een diepe karmische heling. In het begin was er verwarring en tegelijk herkenning. Tijd is onbegrijpelijk geworden. Er is vertrouwen en curiositeit. Mijn ratio is nergens te bespeuren. Mijn lichaam ging constant in contractie en expansie. Ontspanning, inspanning. Heel veel input tegelijk. Tegenstrijdige emoties. De ruimte verandert in een bos , het plafond opent zich. Een energetische lichtgevende hinde huppelt voorbij. De muur verandert in een heelal. Ik zie een dansende shiva voor mij en hoor verschillende stemmen me toespreken. De stemmen voelen als entiteiten, Goden, oude indianen of sjamanen. Ze spreken in een onbegrijpelijk bezwerende slangentaal. Iemand naast mij in de ruimte panikeert. Marcel gaat er rustig naartoe en kalmeert hem. Hij riep uit: Help me, I’m dying! Ik was jaloers. De gedachte passeerde: “I want to be that guy! Ik was er gekomen om te sterven en de ironie wil dat het me niet lukt, hahahaha. Wat een kosmische grap. De visuals waren weer heel mooi. Stralende pracht van transparante kleuren. Ik zie alex grey zijn “net of being” voor mijn ogen. Ik voelde meermaals een zacht briesje langs mijn huid. Sensueel. Kleuren zijn intens, geluiden zijn diep. Alles is een ademend kunstwerk van stralende pracht. Maar ik merk dat er nog steeds een besef is dat er een “ik” is die een ervaring heeft. Dat zou ik niet verwachten met een echte ego death. De coming down duurt heel lang. Ik krijg nog een 2 uur durende lachkick van 23u-1u ‘snachts. Er is niets grappigs aan, het is een ontlading van de trip. s’ Morgens bij het wakker worden, probeert er een zwarte hand me te wurgen, gedurende een fractie van een seconde. Ik kijk er al niet meer van op. Het is niet beangstigend . Ik lach er even mee en neem er nota van. Al bij al weer een zeer waardevolle ervaring. Ik ben wederom heel dankbaar voor de schitterende begeleiding van Loes en Marcel. Ook al hebben we niet veel gepraat, hun aanwezigheid is van onschatbare waarde. Het voelt heel fijn aan dat er mensen aanwezig zijn met ervaring, waar je alles aan kan vragen wat je nodig hebt, Dankjewel!


Een ervaring

  • slide
Na 5 minuutjes begint het circus. De geluiden worden intenser, alsof iemand plots het volume van de muziek luider zet. Alles wordt 3D, kleuren worden feller en alles begint te bewegen. Het tijdsbesef komt in het gedrang. Mijn EGO fragmenteert, er is bewustzijn in het midden. De ervaring neemt toe in intensiteit. Alles wordt prachtige waanzin! Mijn ratio is aan flarden geslagen, geheugen werkt nog, onbegrijpelijk. De muur heeft een mossige structuur, zacht aaibaar, stralende pracht. Links van mij ligt iemand anders op haar matras. Ze lijkt veranderd te zijn in een Godin, een shapeshifter. Ik zie ze constant ouder en jonger worden. Stralende Yinne energie. Ze kijkt me aan. Ik kijk recht in haar ziel. Ze lijkt het zelf niet te zien. I am awake. Alsof ik de dingen echt zie zoals ze zijn, zonder filter, echter. Ik voel energiestromen die mijn lichaam bewegen. Ik leg me in een houding met benen en armen wijd open. Of beter gezegd, mijn lichaam legt zich zo. Ik heb het gevoel geen controle te hebben en voel me leviteren boven mijn matras, matrix style.
Mijn chackra's poppen één voor één open, van onder naar boven. Stralende conische bundels van energie knallen uit mijn etherische lichaam richting de hemel. Ik vul mijn longen als een pasgeborene die zijn eerste adem neemt. Een overweldigend gevoel van vrijheid, een extatisch orgasme. Het voelt alsof een slapend potentiëel in mij wakker geschud wordt. Ditalles wordt gevolgd door een emotionele ontlading. Ik schaterlach uitzinnig. Zo hard dat Marcel komt kijken of ik wel OK ben. Een subtiel innerlijk spel met ogen toe. Waar gaat ditalles naartoe? Vormen, figuren, fractals, in een andere dimensie. Mijn lichaam voelt transparant aan. Er begint een gevecht met een dissonant akkoord van de muziek die speelt. Ik voel spanning, de sfeer was donkergroen tot zwart. Ik raak mezelf aan en voel de warmte van mijn eigen energie, mijn schedel voelt nieuw aan. De muziek blijft me storen. Ik trip nog uren door. Fractals, visuals,... af en toe een lachbui, klappertanden, contracties, spasmen. Ik kan plots door de ogen van mijn innerlijk kind zien. Ik herinner me hoe het was. Ik voel immense liefde voor mijn 2 zonen en mijn vrouw. Zo mooi, zo warm. Ik voelde een warme gloed ter hoogte van mijn hart voor hen. Zo intens had ik het lang niet meer gevoeld. Ik ween van blijdschap, dankbaarheid en puur geluk. Mijn leven, wat een avontuur!