Vipassana


Vipassana Meditatie is , zoals Zen, een meditatievorm die afstamt van de Buddha. Er wordt sterk de nadruk gelegd op het ontwikkelen van getuigebewustzijn.
Ik heb 2 cursussen van 10 dagen gedaan, telkens diepe ervaringen. Bij de vipassana gemeenschap vind je ernstige mediteerders, mensen die het menen en dat apprecieer ik enorm. Voor verdieping in deze technieken wil ik graag verwijzen naar Dhamma pajjota, een Vipassana centrum in Dilsen-Stokkem. Er mag bijgezegd worden dat de Vipassana traditie die momenteel leeft eerder een blauwe (cfr. spiral dynamics) interpretatie geeft van spiritualiteit. Dit is helemaal OK, maar dat wil zegggen dat je je mag verwachten aan heel veel regels, do's and dont's, strikte regimes en de idee dat dit de enige en beste manier is. Men is heel beschermend over het doorgeven van informatie rond Vipassana. Als je dit allemaal niet ziet zitten, is dit geen ideale plek voor jou.


Uit respect voor hun vraag naar discretie, zal ik geen pdf's met informatie toevoegen. Mocht je je willen verdiepen hierin is het goed je in te schrijven voor een cursus.Anapana


  • slide

De eerste 3 dagen van een 10 daagse worden gewijd aan "Anapana" meditatie.

De instructies hiervoor zijn als volgt:

Beoefen Anapana wanneer de geest loom of onrustig is, wanneer het moeilijk is om gewaarwordingen te voelen of om daar niet op te reageren. Houd de aandacht gericht op het gebied onder de neusgaten en boven de bovenlip. Blijf je bewust van elke adem zoals die de neusgaten in komt en uitgaat.
Als de geest erg loom of erg onrustig is, haal dan een poosje opzettelijk wat dieper adem. Anders dient de ademhaling natuurlijk te zijn. Je kunt beginnen met Anapana en dan overschakelen op Vipassana, of, indien nodig, de ademhaling het hele uur observeren.

Ik vind het super dat men in deze traditie Anapana als een soort opwarming doet alvorens aan de echte mediatie te beginnen. Ik heb dit ervaren als zeer zinvol. Anapana geeft je focus en concentratie. Het brengt de geest tot rust. Dit is een noodzakelijke voorwaarde voor Vipassana.

AnapanaVipassana


  • slide

De laatste 7 dagen van een 10 daagse worden gewijd aan "Vipassana" meditatie.

De instructies hiervoor zijn als volgt:

Beweeg de aandacht systematisch van hoofd naar voeten en van voeten naar hoofd. Observeer elk deel van het lichaam in volgorde door alle gewaarwordingen te voelen die je tegenkomt. Observeer objectief; dat wil zeggen, blijf gelijkmoedig bij alle gewaarwordingen die je ervaart, of ze nu aangenaam, onaangenaam of neutraal zijn. En besef dat ze veranderlijk van aard zijn. Blijf steeds je aandacht verplaatsen. Blijf nooit langer dan een paar minuten op een bepaalde plaats. Zorg ervoor dat je meditatie niet mechanisch wordt. Werk op verschillende manieren, al naar gelang het soort gewaarwordingen dat je ervaart. De plekken op het lichaam met verschillende, grove gewaarwordingen dienen afzonderlijk geobserveerd te worden door de aandacht deel voor deel te verplaatsen. Symmetrische lichaamsdelen, zoals beide armen of beide benen, met identieke, subtiele gewaarwordingen kunnen gelijktijdig geobserveerd worden. Indien je subtiele gewaarwordingen over de hele fysieke structuur ervaart, kun je
af en toe door het hele lichaam stromen. Werk daarna opnieuw deel voor deel. Thuis kan het goed zijn om te zitten zonder van houding te veranderen, maar het is geen vereiste.

Dankzij de Anapana is Vipassana zelf veel makkelijker. Ik vind de Vipassana mensen de meesters van de bodyscan. Als je echt eens deftig een bodyscan wil doen en de effecten ervan ondervinden, go there! Ik was me bewust van elke cel in mijn lichaam. Ik kon elke cel tegelijkertijd voelen trillen. Indrukwekkend. Nog maar zelden zo'n niveau van lichaamsbewustzijn gehad. Dankjewel Vipassana!

Vipassana