Koude therapie


  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Koudetraining heeft een enorme vrijdheid als gevolg. Plots is geen enkel water te koud om in te zwemmen. Hier zie je enkele voorbeelden van plezier 's winters in de Noordzee, Loch Lomond in Schotland, De Ierse zee, Triglav Slovenië, Engeland... als ik een kans zie en het is ijskoud, dan spring ik erin! ;-)





Koude als therapie


Koude als therapie gebruiken is niet nieuw. Koudezwemmen, ijsbaden, koude douches... overal ter wereld is men ermee bezig.
Hoe meer onderzoek ernaar gedaan wordt, hoe duidelijker het wordt welke gezondheidsvoordelen het precies allemaal oplevert. Een ding is zeker, het lijkt heilzaam voor heel veel! Als je een aversie hebt tegen koude, dan is dit je remedie. Na een training ervaar je koude niet meer als een bedreiging maar ervaar je hoe zalig koude kan zijn. Maw je weerstand valt weg.

Hedentendage is er een hele beweging ontstaan rond de figuur van Wim Hof, een Nederlander die 26 wereldrecords op zijn naam heeft staan, vooral gerelateerd aan koudeblootstelling. Blootstelling aan koude op een specifieke manier geeft je immuniteit een boost, het gaat ontstekingsprocessen tegen, het maakt je stressbestendig, het is een cardio-vasculaire fitness, het maakt je energiek, fris, gefocust, geconcentreerd... of kortom zoals Wim hof zegt: Happy, strong and healthy!






Probeer het, je zal er geen spijt van hebben!


Hoe begin ik aan een koude douche?



Mensen hebben doorgaans weerstand tegen koudeblootstelling. Des te meer je oefent, des te meer je weerstand zal wegvallen en des te meer voordelen je zal opmerken. En dat komt omdat men oefent op een specifieke manier. Een gouden regel is: vermijdt een thermische shock! Wanneer je je blootstelt aan koude doe je dit heel zachtjes, geleidelijk aan, stap voor stap. Je schuift de grens telkens een klein beetje op, maar je blijft in de zone die voor jou acceptabel aanvoelt. Dat is het geheim.
Als je begint met een koude douche training, begin dan bv. eerst met gewoon warm te douchen. Als je gedaan hebt met warm douchen eindig je met koud. Maar dit doe je niet zomaar. Je draait de knop heel zachtjes van bv. 38°C naar 37°C. Je wacht en acclimatiseert. Op het moment dat het voor jou aangenaam of acceptabel aanvoelt, zak je nog een graad, van 37°C naar 36°C. Je wacht weer geduldig af en voelt! Blijf voelen, leer voelen. Wat zegt je lichaam? Als dit weer comfortabel aanvoelt zak je van 36°C naar 35°C enz. In het begin kan je bv. beginnen met warm te douchen en te eindigen met 15 sec. koud. (tot wat jij acceptabel vindt, volgens het principe hierboven beschreven). Dit doe je een week. De volgende week maake je er ipv 15 sec. , 30 sec. van. Je zal merken dat je grens telkens opschuift, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Bij mij duurde dit proces ongeveer een maand en dan kon ik in een ijsbad zitten van ongeveer 3°C voor 2 minuutjes.


Hoe begin ik aan een ijsbad?



Begin eerst een koude douche training van bv. een maand. Elke dag een koude douche, gradueel kouder en kouder volgens het principe hierboven beschreven. Als je een maand verder bent, ben je misschien al getraind in het nemen van een douche van 12°C voor enkele minuten. Prima! In mijn ervaring ben je dan klaar voor de ijsbaden. Alweer dezelfde regel. Vermijd thermale shocks! Begin met je handen eens in ijswater van ongeveer 7°C te steken gedurende een minuut. Idem voor je voeten. Na dit enkele dagen gedaan te hebben, neem je je voorarmen erbij, en je onderbenen. Nadien heel je armen en benen. Nadien kan je al eens gaan zitten in een ijsbad, zonder je bovenlichaam onder te dompelen. En daarna, kan je je bovenlichaam, zachtjes en geleidelijk aan erbij nemen. En hop, je zit in een ijsbad! Je kan de temperatuur nog verlagen, tot bv. 2 °C en de duur gradueel verlengen. Let op met temperaturen onder de 10 °C, in mijn ervaring wordt de uitdaging met elke graad minder, exponentieel groter. Er blijft altijd een reëel risico op onderkoeling. Blijf er geen 30 minuten inzitten. Dit is enkel voor echt ervaren beoefenaars. Blijf goed voelen wat je lijf zegt en gehoorzaam je gevoel. Maak er geen competitie van. Geniet van het gevoel, op het moment en nadien! Wat een blootstelling aan koude sterk vergemakkelijkt is een specifieke ademhalingsoefening die Wim Hof aanbeveelt. Deze ademhalingsoefening bereidt je lichaam voor op een stressvolle situatie en is een ideale opwarmer vooraleer je in je ijsbad springt. :-)

ontdek het ontspannende gevoel...


  • slide

...van ijskoud water.