Ademhalingstechnieken

Zoveel opties!


  • slide

Toen ik verpleegkunde studeerde leerde ik veel over ademhaling. De fysiologie, de anatomie, de pathologie. Maar nooit werd er stilgestaan bij wat de mogelijkheden zijn om zelf met ademhaling aan de slag te gaan. En deze mogelijkheden zijn divers, zeer divers!


Alhoewel ik zeer veel wist over de ademhaling, wist ik nog steeds niet wat een goeie ademhaling wou zeggen. Mijn ademhaling ging vaak eerder naar een borstademhaling ipv naar een buikademhaling. Het begin van mijn ontdekkingstocht begon dus met het aanleren van een stevige buikademhaling. Ademen vanuit de hara (het levenscentrum in het Japans) Dit is de basis voor zowat alle Japanse kunsten (gevechtsporten, bloemschikken, kalligrafie, meditatie, shiatsu...) maar uiteraard ook buiten Japan voor zowat elke relaxerende oefening, yoga, meditatie,...


Daarnaast zijn er heel veel ademhalingstechnieken bekend, vooral in de wereld van yoga. Elke soort heeft een specifieke bedoeling en / of werking. Ik belicht er in dit rubriekje enkele die mij fel helpen in mijn dagelijks leven.


Hartcoherentie
Deze techniek gaat over de samenhang tussen je ademhaling en je hartritme. Het doet je stressniveau dalen en verhoogt je veerkracht. Het is een erg laagdrempelige techniek waar veel onderzoek naar gedaan is en veel over geschreven is. Het is een prima instapmethode om innerlijke rust te vinden, je stress te managen, angsten te controleren, concentratie te verbeteren, beter te slapen en zoveel meer.
Ik heb me er ooit een half jaar in verdiept en getraind met een computerprogramma. Uiteindelijk vond ik de biofeedback van het computerprogramma overbodig. Je kan ook gewoon leren voelen wat je lijf doet. Ik was op zoek naar eenvoud hierin en vond dit in de gratis app: -paced breathing- Ik heb de instellingen aangepast aan de meest ideale (gebaseerd op het boek van hartcoherentie) 4 sec in, 2 hold, 6.3 uit, 2.7 hold. Leg je neer op je bed en adem in en uit wanneer de app het je zegt en je bent vetrokken. Eenvoudiger kan niet. Of misschien toch wel, gewoon zonder app? ;-)
  • slide

Ujjayi


  • slide

Een ujjayi ademhaling is een gecontroleerde in-of uitademhaling door de keel. Je ademt door de neus en hoort een licht ruisend geluid. Ik gebruik dit in stresserende omstandigehden om heel mijn systeem te kalmeren. Ondertussen is dit een verworven skill bij mij en doet mijn lichaam dit spontaan bv. als ik shiatsumassages geef. Ik kom automatisch in een diepe ontspannen toestand.Wim Hof

  • slide


Deze ademhalingstechniek is specifiek bedoeld om je lichaam voor te bereiden op stress, bv. van koudeblootstelling.
Doe deze techniek nooit in water, doe deze best al liggend, in een veilige omgeving. Als je dit te hevig doet, zonder goed te luisteren naar je lichaam is er een risico dat je het bewustzijn verliest. Dus doe dit met zorg.
Je brengt het lichaam in een paradoxale toestand van diepe ontspanning en tegelijkertijd diepe stress. Hierdoor train je je weerbaarheid tegen stress. Het lichaam beleeft als het ware een stresstoestand (de retenties) als een ontspannen toestand. Maw je traint het omgaan met stress.
Techniek:
Een X aantal rondes van ademhalingen. Doe zoveel rondes als waar jij je comfortabel bij voelt.
Een ronde bestaat uit X aantal in- en uitademhalingen. Tijdens de inademhaling gaan we trachten zoveel mogelijk lucht in te ademen. In de buikholte, borstholte, flanken en zelfs de dode ruimte (keelholte, mondholte, neus en sinussen). Uitademhaling doe je gewoon door te ontspannen. (0 atmosfeer) Dus niet extra uitademen! Nadien volgt een retentie van de ademhaling met lege longen voor X tijd. gevolgd door een naar het hoofd duwen van het bloed door een soort valsalva manoeuvre van ongeveer 15sec toe te passen.

Bv. Je kan beginnen met 30 X in-en uitademen, retentie van 1min30, 15 sec duw zuurstof naar hoofd.

Wim Hof

Herhaal dit zoveel je wil en merk op dat je retenties met lege longen telkens langer worden. Na verloop misschien 2 minuten, 2min30, 3 min, ... enz.
sluit af met ontspanning en voelen. Het is normaal dat je tintelingen voelt, misschien duizelig, koude , warmte. Merk ook de diepe relaxatie op. Soms dienen altered states zich aan. Het is ook mogelijk dat je emotioneel wordt, of dat er trauma naar boven komt. Wees je hiervan bewust en doe dit daarom met zorg. Als je hier niet mee vetrouwd bent kan het goed zijn om iemand in de buurt te hebben om je te ondersteunen. Start rustig, zacht en blijf luisteren naar je lichaam!
Meer info, zie Wim Hof

Ego eradicator

De "ego eradicator" is een techniek die eveneens gebruikt wordt in kundalini yoga. Deze oefening maakt alert, opent het hart, ontstresst en installeert een diepe rust in het lichaam.
  • slidePranayama & Vuurademhaling

  • slide

De vuurademhaling of Kapala Bhati is een yogische techniek. Het heeft een ontgiftende werking, stimuleert je metabolisme, relaxeert de geest, verbetert concentratie, vermindert stress, boost je energieniveau, je immuniteit en en zoveel meer... Als voorbereiding combineren we deze met een basis pranayama oefening.