Droomanalyse


Identificeer je schaduw, omarm ze en neem de controle terug over je leven.


Waarom en hoe?

Vroeger vertelde iemand me dat onze dromen onze vuilbak van ons onderbewuste bevatte. Waardeloos dus. Deze overuiging is sterk veranderd wanneer ik aandacht begon te geven aan mijn dromen. Ik ontdekte meer en meer patronen. In een droom zie ik een verhaal, een beeld, een symbool... ik zie soms karakters uit mijn heden of verleden verschijnen. Soms is er een fantasiewereld. Soms is hij coherent, soms eerder chaotisch. Hij kan alle vormen aannemen. Maar soms ontdek ik ook patronen. Bv. Ik droom dan dat ik niet goed genoeg ben, of dat iets niet lukt. Dat ik hard mijn best doe, maar er niet in slaag het te verwezenlijken. En hoe hard ik ook probeer, het wil maar niet lukken. Dit gevoel manifesteert zich dan als een verhaal. Als ik dat kan opmerken, dan weet ik, daar is mijn faalangst weer! OF misschien droom ik dat ik bang ben van iets, of dat ik achtervolgd wordt door iets engs,... oneindige mogelijkheden.


Hoe doe ik nu aan droomanalyse? 's Morgens als ik wakker word, is er een moment dat ik eigenlijk nog half droom en half aan het wakker worden ben. Dat is het moment dat ik rustig kan terugkeren naar de droom. Ik ben me bewust van het wakkerworden en tegelijkertijd zit ik nog in het verhaal van de droom. Op dat moment bekijk ik zoveel mogelijk wat er gebeurd in mijn droom. Welke karakters komen erin voor, wat is het verhaal? Ik onderzoek zoveel mogelijk details. En vooral, welk gevoel geeft deze droom me? Nadien, als ik wakker ben, denk ik na of ik dit ook herken in mijn wakkere leven. En heel vaak zijn er linken te leggen. Op dat moment breng je de informatie uit je onderbewuste in je wakkere bewustzijn. Je kan dan vaak dingen, reacties die je hebt of patronen in je leven een plaats geven. In het vb. van daarnet over de faalangst kan ik duidelijk zien dat ik dat meedraag van uit mijn puberteit. Van het moment dat je je patronen kan identificeren zowel in je bewuste als in je onderbewuste, dan mag je er zowat zeker van zijn dat je schaduw op het spoor bent. Stel je voor dat in je dagelijks leven je in een situatie terechtkomt die je schaduw triggert, dan weet je tenminste, hola! Dit is een schaduwstukje van mij, let op hoe je reageert!

Vanaf het moment dat je je bewust kan worden van je schaduw en deze kan omarmen als een stuk van jezelf, dan hoeft de schaduw jou niet meer te controleren. Maw je neemt de controle terug over je leven. Nadien schrijf ik mijn dromen en bevindingen op in een dagboek. Op die manier kan je zien dat bepaalde patronen herhaaldelijk terugkomen over de jaren heen. Als dat zo is, dan mag je er zeker van zijn dat de droom in kewstie informatie bevat die diep in je systeem gegraveerd zit en dat je helend schaduwwerk aan het verrichten bent.