5 Elementenleer


  • slideVuur geeft leven aan aarde. Aarde geeft leven aan metaal. Metaal geeft leven aan water. Water geeft leven aan hout. Hout geeft leven aan vuur. EN vuur smelt metaal. Metaal kapt hout. Hout neemt aarde in zich op. Aarde neemt water in zich op. Water blust vuur...


Wat?

De 5 elementenleer is een theoretisch kader gebaseerd op de Tao. Het wordt gebruikt als basis voor traditioneel chinese geneeskunde zoals acupunctuur of shiatsu.
De levensfilosfie zegt dat uit de Dao, het ene geboren werd. Uit het ene werd de 2 geboren. Uit de 2, de 3 en uit de 3, de veelvuldige dingen. (cfr. I Tjing) Alles in de manifeste wereld kan je dus herleiden tot 2 complementaire antagonistische energiën Yin en Yang. Naargelang de evolutie zich ontvouwt ontstaat er telkens een nieuw element. Momenteel zitten we aan 5: Water, Hout, vuur, aarde en metaal.

Deze 5 elementen zijn in alles terug te vinden. In ons lichaam manifesteren deze elementen zich onder de vorm van energieën gelinkt aan organen. In dit rubriekje gaan we niet dieper in op het theoretisch kader maar beperken we ons tot een opsomming van eigenschappen van elk element in balans en disbalans. Plus enkele tips om balans te creëeren per element.

HoutHout is een opgaande energie, de energie van de lente een nieuw begin. Het is een energie waar veel kracht in zit. Een energie waarvan je kan werken, doen, heel actie gericht. Het is ook de energie waarmee je beslissingen kan maken. In Balans is iemand zelfverzekerd, assertief, moedig, toegwijd, besluitvaardig, direct.
Uit balans zien we een starheid optreden, rigiditeit, koppigheid, niet kunnen beslissen, niet tot actie kunnen overgaan. Ergens niet aan kunnen beginnen. Kwaadheid, frustratie. Of blijven werken en niet kunnen stoppen met werken. Arrogantie, dwangmatig, impulsief, roekeloos gedrag en een buitenproportioneel rechtsvaardigheidsgevoel. Mogelijke klachten: Ongeduld, frustratie, boosheid, hoofdpijn, migraine, hypertensie, spierkramp, broze nagels, droge ogen, tranende ogen, hooikoorts, overvloedig of weinig bloedverlies bij menstruatie, pre-menstrueel syndroom, ontstekingen van pezen en gewrichten, problemen met zicht, klachten van lever of galblaas...


  • slide
Wat brengt balans? Shiatsu. De makko-ho van hout. Alle groene groenten, fruit. Lever en galblaasreiniging met een zuiveringskuur. Ontspan in de natuur en uiteraard yoga! Zoek manieren om van je frustratie / boosheid vanaf te geraken die voor jou werken. Misschien moet je een boksbal kopen of wil je eens goed roepen. Misschien kan je creatief aan de slag of vind je een vorm van zelfexpressie die je ligt. Muziek, poëzie, schilderen, tekenen, theater, dans,... Kies maar! ;-)

VuurVuur is een verspreidende energie. Een energie van wedergeboorte, transformatie, verbinding. In Balans zien we een levendig iemand, charismatisch, teder, bewust, empatisch, alert, vol vertrouwen, liefdevol, vreugdevol en enthousiast.
In disbalans zien we een prikkelbaar iemand, praatziek, verleidelijk, sentimenteel, overgevoelig, zichzelf verliezend, ongerust, dwaas optimistisch,... Mogelijke klachten: hysterie, chaos, luid praten, druk, onrustig, beschuldigend, problemen met hart en bloedvaten...


  • slide
Helend zijn Shiatsu en makko-ho voor vuur. Gierst, bittere spijzen, alles wat verbindend werkt, liefde, vreugde, dansen, lachen, ontspannen, zoek uit wat je wil, goede nachtrust en beweging.

AardeAarde is een neerwaartse energie, de energie van het neerzetten, afmaken, manifesteren. Voedend, ondersteunend, gezellig, sympathiek, zorgzaam, evenwichtig, attent, gericht, wil goed doen voor iedereen...
In disbalans zien we overbescherming, bemoeizucht, opdringerigheid, zuigend, somber, vastgeroestheid, jaloers, roddelen... Aarde uit balans kan projecten niet afwerken, heeft een laag zelfbeeld en is beschuldigend naar anderen. Geraffineerde suikers brengen aarde uit balans. Pathologieën van maag, milt en pancreas. (bv. diabetes)


  • slide
Wat is er helend voor aarde? Shiatsu en de makko-ho van aarde. Zoete groenten, ui, pompoen, wortels, pastinaak, venkel,... Kijk eens naar je zelfbeeld. Wees mild voor jezelf, werk in de tuin, zelfzorg, bewegen in de natuur...

MetaalMetaal is de kracht van de herfst, het loslaten, het naar binnen keren, het trekken van grenzen. In balans zien we een vitaal en levenskrachtig gedrag, opmerkzaam, tolerant, netjes, gedisciplineerd, precies, rustig en integer.
In onbalans zien we depressie, melancholie, neerslachtigheid, onverschilligheid, strengheid, dogmatisch, oordelend, stoïcijns. Men heeft de neiging om te gaan liggen. Pathologieën van dikke darm en long.


  • slide
Helend voor metaalenergie is Shiatsu en de makko -ho van metaal. Pikante spijzen, scherpe smaken, radijs, daikon, gember, bloemkool en lotuswortel, meditatie, kijk naar verdriet in je leven. Laat los wat niet meer bij je past.

WaterIn balans zien we een openhartig gedrag, vol vertrouwen, oplettend, nauwgezet, vindingrijk, bescheiden, nieuwsgierig, voorzichtig, rustig en helder. Iemand die meegaat met de stroom van het leven, flexibel.
In onbalans zien we een bot gedrag, kritisch, wantrouwig, angstig, skeptisch, afstandelijk, veeleisend, cynisch, afwezig, keurend, excentriek en gesloten.
Klachten mogelijks ter hoogte van nieren en blaas, de oren, de nagels, de benen, het hoofdhaar. Problemen met seksualiteit, fertiliteit, alles rond geboorte of voorouderlijke processen.


  • slide
Helend voor water zijn Shiatsu, de makko-ho van water. Het eten van verschillende soorten bonen. Vooral Azuki bonen, Makko-ho van water, matig met zout, voldoende vocht drinken. (Drink als je dorst hebt) Het kan ook helend zijn om naar je angsten te kijken. cfr. schaduwwerk.