Wat en hoe?

Wat doet jou walgen? Wat krijgt jou op je paard? Waar wil je niets over weten? Wat kan je niet horen of met andere woorden, wat vermijd je?
Als je durft te kijken naar wat je weerzinwekkend vindt kan dat je iets vertellen over je schaduw. Het kan zijn dat wat we verschikkelijk vinden, wat we niet acceptabel vinden waardevolle informatie bevat. Het kan een richtingaanwijzer zijn van schaduw, een onderliggend trauma. Het kan zijn dat je in het verleden gekwetst geweest bent door een situatie. Missschien was die situatie op dat moment te overweldigend en uit zelfzorg, heb je die situatie toen verdrongen. Dit verdrongen stukje leeft in je onderbewuste en komt telkens naar boven als iets waar jij met walging op reageert. Je walging onderzoeken kan dus een richtingaanwijzer zijn om je eigen schaduw te identificeren.


Als je moedig genoeg bent om je walging onder ogen te zien, dan kan je een stap verder gaan en trachten te analyseren wat deze walging getriggerd heeft. Graaf diep in je verleden. Wanneer is deze walging begonnen, wat heeft het getriggerd, hoe is het ontstaan? Eenmaal je dit weet kan je deze situatie misschien eens bekijken met een frisse blik en trachten te zien dat jouw reactie toen, een reactie uit zelfzorg was. Toen waarschijnlijk zeer gepast, maar nu, blokkeert ze jou. Nu houdt ze je tegen in je evolutie. Nu is ze misschien niet meer zo nuttig. Misschien ben je dan moedig genoeg om je reactie te overschrijven met dankbaarheid. Dankbaarheid omdat je toen jezelf hebt beschermd. Misschien vind je vervolgens de moed jezelf te vergeven, de andere te vergeven en je walging te laten gaan.