Peter, man, papa, verpleegkundige, docent,… Intensief gepassioneerd door shiatsu, zen, muziek, bouw, ecologie, spiritualiteit, filosofie, ethiek…
Elisabeth,vrouw, mama, filosoof, verpleegkundige, intensief gepassioneerd door elk verbindend contact, yoga, zen, literatuur, ecologie, ethiek…

Onze integrale visie


What if we took literally everything that all the various cultures have to tell us about human potential—about spiritual growth, psychological growth, social growth—and put it all on the table? -Ken Wilber-


Je kan je afvragen: “Wie heeft er gelijk in het leven?” , “Wie kan ik geloven?” Een integrale denker ziet dat elk perspectief, elke kijk op het leven, een waarde heeft, of je het ermee eens bent of niet. De vraag : “wie heeft er gelijk?” shift dan naar : “Hoe kan het, dat iedereen gelijk heeft?”

Deze vraag is een aardverschuiving, een ware gamechanger! Er is een blijk van erkenning van elk perspectief. Een antwoord op deze laatste vraag is de integrale kaart, het AQAL. De visie zet je aan het denken, daagt je uit, nodigt je uit tot persoonlijke groei, evolutie en verdieping van je bewustzijn.






  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Integrale theorie is een diepgaande studie. Hiervoor verwijs ik graag door naar -Integral life-

Be the most ethical, the most responsible, the most authentic you can be with every breath you take, because you are cutting a path into tomorrow that others will follow. The truth will not necessarily set you free, but truthfulness will. -Ken Wilber-


Peter & Zen
Ik ben opgegroeid in een gezin waar spiritualiteit niet vreemd was. In de jaren ’70 beoefende mijn moeder transcendente meditatie van Maharishi. In de jaren ’80 nam mijn moeder mij en de rest van het gezin wekelijks mee naar Ganapati, een Guru uit de siddha traditie van Muktananda. Ik leerde mediteren, chante mantra’s en bevond mij af en toe in een toen nog vreemde yoga positie. Verschillende andere Guru’s bleven mijn moeder inspireren. Als kind volgde ik gewoon mijn moeder, zonder er maar iets van te begrijpen. In de jaren ’90, wanneer ik tiener was, zette ik me af tegen de hele spirituele wereld. In de jaren 2000 begon ik als adolescent mijn eigen zoektocht. Ik zocht inspiratie bij Osho, yogananda, mata amritanandamayi Devi, Adi-da…
Rond 2007 raakte ik geïnspireerd door het integraal model. Het inspireerde me om Zen te beginnen oefenen. Op een van mijn eerste meerdaagse retraites had ik een persoonlijk gesprek met de Zen meester. Hij vroeg me of ik al een keuze had gemaakt, of dit het pad was waar ik voor wou gaan. Ik zei hem dat ik nog wat aan het zoeken was, wat er bij mij paste. Hij keek me recht in de ogen en zei: Peter, you don’t have to look any further. Everything you need is right here! Dit eenvoudige inzicht raakte me diep. Hij bedoelde dit als een direct appel om te stoppen met zoeken. En daar draait het natuurlijk helemaal om. Stoppen met zoeken en inzien dat je reeds bent waar je dacht heen te moeten gaan. Dat moment was voor mij de beslissing om het pad van Zen te bewandelen.
Sindsdien volgde ontelbare wekelijkse bijeenkomsten, weekends en jaarlijkse retraites, maar het moeilijkste voor mij was de discipline opbrengen om eenvoudigweg dagelijkse te oefenen. Gewoon elke dag gaan zitten, net zoals je je tanden poetst. Ik bleef er maar van wegvluchten. Het bleef lang een gevecht. Ik wist wel dat het goed voor me was, maar ik kwam er niet toe. Waarom niet? Waar zat de moeilijkheid? Hoe kwam dit?
Terugblikkend kan ik zeggen dat: Des te meer je oefent, des te makkelijker het wordt. Ik leerde dat de weerstand tegen het oefenen, mijn oefening was. En ik zag deze gradueel wegvallen tot op het punt dat deze volledig oplost en er zelfs geen verschil meer is tussen zazen en geen zazen . Er is geen begin en einde van de meditatie meer. Op dit punt vormt alles één flow van moeiteloze aandacht, dag en nacht. Je wordt als het ware doordrongen van de praktijk. Elke dagelijkse routine, elke handeling, elk gesprek, elke gedachte, elk gevoel, elk oordeel, elk moment van puur aanwezig zijn, elke droom, elk moment van diepe droomloze staat. In alles bewust aanwezig zijn. Maw in het leven bewust aanwezig zijn . Voor minder wil je toch niet tekenen? 😊

Ik vind het fijn om af en toe van andere tradities te proeven, uit curiositeit, uit interesse. Nieuwe perspectieven, gelijkenissen of verschillen, inspireren me.
Vele tradities kennen diepe wijsheden. Welke traditie men ook kiest , doorleef ze tot op het bot! Oprecht zelfonderzoek kan niet anders dan leiden tot: ware natuur, non-dual consciousness, buddha nature, true Self, Atman, Turiyatita, Shen, spirit, qalb, Nirguna Brahaman, Nirvana, unspeakable Tao, Godhead, suchness, the unmanifest, the absolute… of eenvoudigweg dat wat niet te benoemen is. Dit perspectief integreren in je leven, wens ik iedereen toe.
Ik beschouw -Jeff Shore- van being without Self, als mijn zenmeester. Hij is de meester waar ik het meeste tijd mee spendeer.
Voor verdieping in de zenpraktijk verwijs ik dan ook graag door naar hem.



Peter & Shiatsu


Sinds 2001 heb ik als verpleegkundige vele aspecten van de Westerse gezondheidszorg gezien en doorleefd. Van de bedrijfswereld tot de NGO-wereld, van het onderwijs tot vele ziekenhuizen in binnen-en buitenland. Ik specialiseerde me in Tropische Geneeskunde en werkte in extreem stresserende omstandigheden voor Artsen Zonder Grenzen. Deze laatste hebben ertoe geleid dat ik het syndroom van Menière meedraag, met bijna volledig gehoorverlies aan 1 kant tot gevolg.
In mijn jarenlange zoektocht naar oplossingen botste ik al gauw op de grenzen van de Westerse geneeskunde. Een stevige zelfreflectie drong zich op. Ik verdiepte me in integrale filosofie , deed Hata Yoga en Zazen. Ethiek werd alsmaar belangrijker. Maar mijn Menière vraagstuk bleef onopgelost. Ik besloot om me te gaan verdiepen in alternatieve geneeskunde. Na een tijd vanalles te hebben geprobeerd kwam Shiatsu op mijn pad. Dit had zo snel een positieve impact op mijn toestand dat ik dadelijk besliste om een 3 jarige opleiding te volgen tot Shiatsu beoefenaar. Ik kreeg dankzij deze opleiding een veel duidelijker en grondig inzicht in het energetisch aspect van ons mens-zijn en de manier waarop dit ons dagelijks leven beïnvloedt. Mijn menière is niet volledig opgelost maar ik draag nu veel meer zorg voor mijn energetische balans met een voelbaar positief effect op mijn toestand. Momenteel assisteer ik met plezier de lessen van het eerste en tweede jaar in de Shiatsuopleiding van -Iyashi- te Leuven.

Shiatsu is veel meer dan een massagetechniek voor mij, het is vanuit het liefdevol aanwezig zijn dat heling kan onstaan.